Olifanten knuffelen en Diwali
Hallo iedereen! Inmiddels zit ik al bijna aan het einde van mijn reis; over drie weken vertrek ik weer naar het koude Nederland. De afgelopen paar weken heb ik gelukkig nog wel een paar leuke dingen kunnen doen die ik graag met jullie deel.
Jaipur
Begin november ben ik samen met Ashna en Martha, een andere vrijwilliger, een weekendje naar Jaipur geweest, de stad van de olifanten. Ik moest en zou hier een olifant zien. We zouden met de bus naar Rajasthan reizen om daar een paar daagjes te blijven. Hier was ik heel erg nieuwsgierig naar, want ik heb de vreselijkste verhalen gehoord over bussen. Dat ze overvol zijn en dan maar niet te spreken over de Indiase wegen! Het viel allemaal (gelukkig!) heel erg mee en na zo'n vijf uur, kwamen wij aan in Jaipur. Na eerst gegeten te hebben bij een heerlijk restaurant, gingen we naar ons hotel. Het was erg klein, maar gelukkig wel schoon.
De volgende dag was het tijd om de toerist uit te hangen. We besloten om op onze eigen houtje, en enkel gewapend met een boek over India, Jaipur te ontdekken. We hebben die dag lekker geshopt, maar ik had nog steeds geen olifant gezien! Daarna gingen we met een autoriksja een aantal bekende plaatsen bezoeken. Zo hebben we de Jal Mahal, ook wel Water Palace genoemd, gezien, een klein paleis midden in een rivier, en jawel hoor, olifanten! Het was zo cool om er eindelijk één in het echt te zien! Al vond ik het wel een beetje eng. Na ze uitgebreid te hebben geknuffeld en een hele fotoshoot later, gingen we naar een fabriek waar ze kleding maakten. Het was erg interessant om te zien hoe ze dit deden en het resultaat was ook erg mooi.

Diwali 2012
Op 13 november was het Diwali, het lichtjesfeest van de Hindoes. Op deze dag steken vele Hindoes over de hele wereld diya's (olielampje) aan ter ere van de godin Lakshmi. Deze worden bij deuren, poorten en andere ingangen geplaatst om de Hindoe godin te verwelkomen.
Ik heb het geluk gehad dat ik precies met Diwali in India ben. Het leek mij altijd al heel erg leuk om het een keer in India te vieren en ik heb eindelijk de kans. In één van mijn eerdere blogs heb ik verteld dat wij een weekje naar Punjab zijn geweest om bij Ashna's familie te verblijven. Wij vonden dit zó leuk, dat we besloten om Diwali daar te vieren. Het was erg leuk om het hier mee te maken en heel anders dan in Nederland. In Nederland is alles binnen en in India is juist alles buiten.
Speciaal voor Diwali had ik mijn nieuwe saree aangedaan en was er helemaal klaar voor! We gingen eerst naar de tempel om daar diya's aan te steken. Daarna werd het tijd om het hele huis te verlichten! We hebben het hele balkon vol met diya's en kaarsjes gelegd en gingen we vuurwerk afsteken. In India is Diwali namelijk niet alleen het lichtjesfeest, maar ook het feest van Nieuwjaar. We hadden een hele voorraad vuurwerk en het was heel erg leuk! Buren kwamen langs en het was heel gezellig. Geslaagde Diwali dus!
Ashna heeft een heel mooi filmpje gemaakt waarin onze Diwali perfect wordt samengevat. Klik [hier] om de video te zien.
Stage
Over drie weken is mijn stage jammer genoeg al afgelopen. De tijd gaat veel te snel. Gelukkig gaat het allemaal prima en word het tijd om alles af te ronden. Ik heb de website bijna helemaal vertaald en die staat binnenkort online, de opzet van onze webshop verloopt ook goed en ze zijn hier tevreden met me. Ik weet zeker dat ik het hier heel erg ga missen als ik weer terug ben in Nederland.
Komend weekend ga ik naar New Delhi samen met Ashna en Martha. We gaan onder andere naar de bioscoop en naar Roopram, een Surinaams restaurant in India ja! Verder ga ik nog de geboorteplaats van Krishna bekijken en vooral van mijn laatste paar weken hier genieten op school. Ik zal in mijn volgende blog meer hierover vertellen!
Liefs, Saressa
Lieve Saressa ik geniet altijd van al je verhalen.
Geniet nog even, en veel succes met je werk daar.
Filmpje was geweldig leuk.
dikke kus mausi
Hoi mausi,
Dankjewel! Tot gauw in Nederland!
xx Saressa